Tsukemono – snelle methode uit Japan
Op 11 februari zijn we met een groep van acht zeilende vertrekkers te gast bij Peter van Berckel in Amersfoort. We gaan binnenkort allemaal voor langere tijd op onze boot verblijven en dan is voedzaam eten dat langer houdbaar is erg belangrijk.
Peter neemt ons mee in zijn keuken en leert ons de achtergronden van fermenteren. Hij leert ons vier verschillende technieken waaronder de Pickle Press methode. Dit is een snelle methode en wordt veel in Japan gebruikt. Peter heeft het boek Tsukemono geschreven vol met heerlijke recepten.
Levend voedsel
Veel van wat we nu al eten is gefermenteerd zonder dat we ons daar bewust van zijn. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool, wijn, bier, koffie, brood, kaas, yoghurt, creme fraiche en niet te vergeten chocolade. Fermenteren zorgt ervoor dat je ‘levend voedsel’ krijgt. Je krijgt er uitgesproken smaken van en het helpt je voeding beter te verteren en stoffen op te nemen. Hier ben ik rode kool aan het raspen.
Verschillende soorten fermentatie
We leren de droge methode waarbij we kool kneden, de natte methode waarbij we groenten onder zout water bewaren en de pickle press methode die al na een aantal uren een knapperig en smaakvol resultaat kent. De vierde methode is het maken van Kimchi, een zuurkool uit Korea. De basis voor dit gerecht is Chinese Kool. Daar voegen we wortel en lente-ui aan toe en gemalen gember, ui en knoflook.
Potten met rijke inhoud
Het was een topdag bij Peter van Berckel. Vol inspiratie keren we allemaal weer naar huis met diverse gefermenteerde groentepotten. En in het winkeltje is er voor ieder wat wils om de kookervaring ook thuis te kunnen voortzetten. Zelf neem ik het boek mee ‘Tsukemono‘ om met de pickle press lekkere gerechten op tafel te kunnen zetten.